groep 4/5

Deze groep bestaat uit 14 leerlingen. De leerkracht hiervan is juf Miriam.

Schooljaar 2017 – 2018

juli 2018

LAATSTE NIEUWSBRIEF GROEP 4/5
Alweer de laatste nieuwsbrief van dit schooljaar en wat is het schooljaar
toch voorbij gevlogen. We begonnen met 14 kinderen en een nieuwe juf.
Al snel kwam Etienne gezellig bij ons en na de meivakantie kwam ook Lars
bij ons in de klas.
Wat hebben we het afgelopen jaar veel geleerd, leuke dingen gedaan en
er samen voor gezorgd dat het een superleuk schooljaar is geworden.
Dit heeft u al in onze nieuwsbrieven van afgelopen jaar kunnen lezen.
Deze laatste weken hadden we nog ons schoolreisje en de juffendag.
Over het schoolreisje willen de kinderen graag iets vertellen. Dit
kunt u hieronder lezen.

45
De afgelopen week hebben we nog gewerkt, spelletjes gedaan en de klas opgeruimd.
En natuurlijk heeft de juf nog erg genoten van deze superleuke klas. Ze vindt het dan ook erg jammer dat ze afscheid van deze kinderen en school moet nemen. En ze zal iedereen dan ook erg missen.
Groep 4/5 wenst iedereen een hele fijne vakantie en tot volgend schooljaar!

45a
Zonnige vakantiegroet, groep 4/5.

juni 2018

De afgelopen periode zijn wij in groep 4/5 bezig geweest met het thema “Nederland.”
We begonnen met het maken van een woordweb, want wat weten wij eigenlijk al van Nederland? En wat is nu typisch Nederlands? Wel een moeilijk woord typisch, hierbij gingen we eigenlijk kijken waar Nederland om bekend staat. Zoals; de tulpen, klompen, molens, koeien en kaas. Deze typisch Nederlandse dingen hebben we getekend op de kaart van Nederland. Op de achtergrond zie je ook de molens op de kast staan.
Hier hebben we namelijk ook een les over gehad, eerst keken we filmpjes over de molenaar en daarna moesten wij hier vragen over beantwoorden. Zo kwamen we er ook achter dat er verschillende molens zijn, met groep 5 hebben we het over windmolens gehad. Deze zorgen namelijk voor energie, terwijl de molens op de kast voor meel zorgen.


We hebben ook geleerd dat Nederland uit provincies bestaat en dat wij in de provincie Overijssel wonen. We hebben gekeken hoe deze provincie eruit ziet, dat Zwolle de hoofdstad is en wat er allemaal te doen is in Overijssel. Daarnaast hebben we gekeken naar rondje Nederland, hierbij keken we naar Nederland op de kaart en hoe je een kaart moet gebruiken.

45b 45c
Als je door de gang loopt zie je bij ons op het raam allemaal Delfts blauwe tegeltjes hangen. Hierbij hebben we geleerd dat we met twee kleuren blauw, toch vier verschillende kleuren op papier kunnen krijgen. Dit door hard of zacht te drukken. Tot slot hebben we geleerd wat grachtenpanden zijn, deze staan bijv. in Amsterdam aan de grachten. We hebben deze bekeken op internet en ze zelf getekend. Dit moesten wij doen met een potlood en liniaal. Best lastig eigenlijk, maar uiteindelijk had iedereen een mooie rij huizen aan de gracht.
Volgende week gaan wij het thema afsluiten met oud Hollandse spelletjes, daarna mogen we lekker genieten van een weekje vakantie. Deze hebben we wel verdiend na de warme dagen en het harde werken op school.

45d 45e

april 2018

Ja, eindelijk is het lente! Hier waren wij wel aan toe, we worden er vrolijk van. Daarom hebben we hier een leuk liedje over geleerd, namelijk “lente is weer in het land. “ Deze hebben we ook in canon gezongen. Dit was best lastig, maar uiteindelijk lukte het ons samen. Superknap natuurlijk!

41

Een aantal weken geleden is Lars gestart bij ons in de groep. Welkom bij ons op school Lars, je bent een kanjer en wij vinden het erg leuk dat je bij ons in de klas gekomen bent. Het lijkt alsof je al vanaf het begin bij ons in de klas zit, want je weet al heel goed de regels van de school, bent heel behulpzaam en een harde werker. Ga zo door!

40

Ook zijn we gestart met de projectweken, dinsdag was de opening met een leuke voorstelling van een aantal juffen en meesters. Het thema dit jaar is “jij en ik.” We gaan het over verschillen hebben, je talenten, we gaan creatief aan de slag en werken natuurlijk aan ons stukje voor de voorstelling op 26 april.

42

Tijdens de gymlessen hebben we nu danslessen, dit krijgen we drie keer op de dinsdag. Superleuk natuurlijk en we doen allemaal goed mee. Dit is wel te zien op de foto.

43
Voor taaltrapeze werken we aan het thema “jouw feest, mijn feest.” Hierbij hebben we het over verjaardagen, geboorte, trouwdagen etc. Ook horen de koningsspelen natuurlijk bij feest, deze komen er ook alweer aan op vrijdag 20 april.
U leest het al, wij vermaken ons wel in groep 4/5 met al die leuke dingen, daarnaast werken we natuurlijk ook nog steeds heel hard tijdens de blokken, met aardrijkskunde, stillezen, schrijven etc.

februari 2018

Alaaf, daar zijn we weer: De kinderen van groep 4/5.

De afgelopen periode zijn wij druk bezig geweest met het thema carnaval, de juf is dol op carnaval dus dat komt mooi uit.
Zo hebben we clowns gemaakt, met een neus van een ballon. Hierbij moesten we leren om groot te tekenen, dit was nog best lastig. Maar het is ons uiteindelijk allemaal
gelukt, de juf was super trots op ons.
Ook hebben we maskers gemaakt van gips, dit was best spannend. Want hierbij moesten we gaan liggen of zitten en kregen we gips over ons gezicht. Gelukkig hadden we
hulp van een paar moeders en hebben we hierdoor allemaal een mooi masker. Deze was nog wel wit, dus ze moesten ook nog mooi versierd worden. Op de foto ziet u het eindresultaat, als u goed kijkt ziet op de achtergrond ook nog de clowns die we gemaakt hebben.

Vrijdag vieren we carnaval op school, hier hebben we natuurlijk allemaal veel zin in. Want we mogen verkleed op school komen en gaan spelletjes doen.
Daarnaast hebben we nog drie verjaardagen in februari, namelijk Damian, Michelle en Madelief.
Naast het feestvieren werken we ook nog wel hard hoor, met taaltrapeze werken we aan het thema “Wie ben ik.” Een superleuk thema waarbij we o.a. al veel over ons lichaam geleerd hebben. Ook zitten de CITO toetsen er eindelijk op, er is hard gewerkt door de kinderen en ze hebben het allemaal goed gedaan. Nu zijn we natuurlijk benieuwd in welk blok we straks komen.
Wij wensen iedereen een fijn carnavalsweekend en tot de volgende nieuwsbrief. Groetjes van groep 4/5.

december 2017

En nu gaan wij ‘op naar Kerst’!

4

Wat is de decembermaand toch een leuke en gezellige maand, Sinterklaas is weer geweest en volgende week hebben we de kerstviering.
Wat was het 5 december een groot feest op onze school en eigenlijk daarvoor ook al. Want we zijn in de klas heel druk geweest met het ontwerpen van onze staf voor Sinterklaas. Natuurlijk waren we supertrots toen Sinterklaas vertelde dat wij de derde prijs hadden gewonnen. In de klas kregen we ook bezoek van Sinterklaas, iets wat natuurlijk best spannend is. Met gespannen gezichten zaten we dan ook allemaal te wachten tot hij eindelijk binnen kwam. Toen Sinterklaas eenmaal binnen was met zijn pieten, was alle spanning eraf. Wat was het gezellig, we hebben gezongen, gekletst met Sinterklaas en natuurlijk een groepsfoto gemaakt.

3
’s Middags bij juf Ellen hadden we ook alweer heel veel geluk, want we hadden pietengym. De juf was aan het einde van de les supertrots dat iedereen een pietendiploma verdiend had.
Inmiddels staat de kerstboom alweer in de klas en zijn we alweer druk bezig met de kerststallen. Hoe deze eruit komen te zien, is eigenlijk nog een geheimpje ……. maar op de foto ziet u alvast een klein onderdeel van onze kerststal.
Wij hopen jullie allemaal volgende week donderdag te zien, om deze te komen bekijken.

5

Natuurlijk zijn we verder ook hard aan het werk met taal, rekenen, lezen etc. Want na de vakantie zal de toetsweek weer zijn, hiervoor zijn we natuurlijk hard aan het oefenen en leren.

6
Wij wensen iedereen alvast hele fijne kerstdagen en een knallend 2018!!!
Vrolijke kerstgroetjes van groep 4/5!

november 2017

Facet recordpoging
Wij hebben kanjers in de klas, want Bryan en Rosemary hebben allebei gewonnen met de facet recordpoging. Nogmaals gefeliciteerd, toppers!
Natuurlijk zijn wij ook heel trots op de andere kinderen die meegedaan hebben of aangemoedigd hebben.

45 451

Welkom Etienne
Inmiddels zijn wij met 15 kinderen in groep 4/5, Etienne is namelijk ook gezellig
bij ons in de klas gekomen.
Welkom Etienne!

452

Woeste Willem
Wat was het leuk om te werken aan het project over Woeste Willem met de kinderboekenweek. Zo keken we eerst naar een voorstelling van Woeste Willem, hebben we heel veel geknutseld en als afsluiting hadden we onze eigen voorstelling en de kijkmiddag. Het was top!!

453

Wat gaan we de komende weken doen?
De klas is natuurlijk erg leeg, omdat we alle leuke dingen van de kinderboekenweek mee naar huis genomen hebben. Daarom hebben we alweer dingen voor de herfst geknutseld, werken we met taaltrapeze aan het laatste stukje over het weer, gaan we verder met de
kanjerlessen en kunnen we natuurlijk niet wachten tot Sinterklaas in Nederland
komt (de juf stiekem eigenlijk ook niet).
Tot de volgende nieuwsbrief!!

454 455

september 2017

Wat gaat het toch snel, de eerste twee weken van het nieuwe schooljaar zit er al op. Een nieuwe juf en een  nieuwe klas, dat is toch best even wennen. Maar wat een kanjerklas is groep 4/5. We kunnen hard werken, gaan netjes naar de blokken en kunnen goed samenwerken en samenspelen. Deze kanjerklas bestaat uit:
Damian, Noud, Jenifer, Esmée, Gijs, Rick, Bryan, Mitchel, Tayboe, Madelief, Michelle, Iris, Dario en Rosemary.
We hebben het in de klas gehad over verschillen. We verschillen niet alleen van bijv. huidskleur, maar soms is er voor een leerling ook een andere regel. We noemen dit uitzonderingen, wat een moeilijk woord eigenlijk. Om ons hieraan te helpen herinneren hebben we allemaal onszelf gemaakt en heeft juf ons in een grote kring geplakt. Zie hier het resultaat.
45
Ook hebben we het gehad met wie we allemaal in 1 huis wonen, natuurlijk mochten hierbij onze huisdieren ook niet ontbreken. Op deze manier kwamen we al veel over iedereen te weten. Als verwerking hebben wij allemaal een huisje gemaakt, hierin hebben we iedereen getekend met wie we samen in 1 huis wonen. Zo hebben we nu het rijtjeshuis van groep 4/5.
45a
We hebben niet alleen maar leuke dingen gedaan hoor, er is namelijk ook al hard gewerkt. Zo heeft groep 5 al geschiedenis gehad, hebben we verkeer gedaan, oefenen we het zelfstandig werken en werken we met taal over het thema ‘het weer.’
Hiervoor hebben we met elkaar een mooi woordweb gemaakt.
U leest het al wel, dat gaat helemaal goed komen met groep 4/5 dit schooljaar.
Tot de volgende nieuwsbrief!
 45b